luni, 1 decembrie 2008

+1 Decembrie -10 Celsius

1 Decembrie e o alegere proastă: şi simbolic şi practic.
  • Simbolic. Toate ţările civilizate îşi aleg Ziua Independenţei ca zi naţională, începând chiar cu S.U.A. (care la drept vorbind nici n-a suferit prea tare sub Georgică al Angliei; în fond, ce le-a făcut? le-a mărit taxa la ceai... dar asta se pare că-i scoate din minţi pe unii... toate ca toate, but don't mess with the frickin tea, man.
    Grecia, Bulgaria, Albania, în aceeaşi oală cu noi în Balcani, au zilele naţionale legate de independenţă (Iugoslavia n-o mai socotim că nu mai e).

    Dar argumentele logice nu au nici un efect asupra unora. În special asupra unor creaturi ale somnului raţiunii precum FSN sau CPUN. Ei au vrut sa fim mai breji, dar au dat cu oiştea-n gard, ca de obicei. Cred că suntem singura ţară din lume cu o zi naţională care ofensează o altă naţie. Independenţa e un simbol inatacabil. Simón Bolívar nu trezeşte antipatii în Spania, la fel cum Thomas Jefferson nu e detestat în Anglia. Luarea/reluarea de teritorii este exact opusul.

    Legarea zilei naţionale de un teritoriu disputat timp de 1000 de ani e o alegere idioată. Două milioane de maghiari sunt forţaţi să zâmbească fals şi să asiste la ceremonii care îi ofensează. Noi nu suntem Germania să sărbătorim ziua reunificării, fiindcă reunificarea noastră e cu schepsis: Transilvania a fost a ungurilor timp de o mie de ani, nu 45, iar Germania de Est nu e disputată de nimeni (OK, Polonia ar avea ceva de spus, dar e vina ruşilor unde e graniţa, nu a nemţilor).

    Ziua noastră trebuia să fie 9 Mai (declaraţia de Independenţă) sau 10 Mai (semnarea actului de independeţă de către rege + 1866 + ziua constituţiei din 1881). Se pare că orice are legătură cu regele le dă frisoane aparatchik-ilor, chiar şi cu un delta de ± 1 zi.

  • Practic. Ce e mai bine? Să dârdâi de frig la -20 grade sau să stai la cămaşă cu mânecă scurtă printre cireşi în floare? Cine alege varianta I probabil că îi stă gândul şi la o duşcă de ţuică puturoasă la gura sobei după o paradă cu cai costelivi, rebegiţi de frig.
    1 Decembrie = cuşme brumării de oaie pe capete seci de ilieşti şi fulare oribile de lână la vedere, la gâturi cu cinci guşe de parlapalavramentari.
    9 Mai = ii (transparente sau nu) şi albinuţe zglobii în flori de cireş (pe vremuri era şi o plimbare cu caleaşca la "şosea").
    Păi chiar aşa...

PS: Din punctul ăsta de vedere, 23 august era o alegere numai semi-idioată, nu complet idioată. Simbolismul era pe măsura creierelor de găină care au ales-o: pe 23 august ne-am trădat aliaţii (chiar dacă eram aliaţi cu forţa, dacă trădezi, măcar păstrezi trădarea sub tăcere, nu te mândreşti cu ea; şi-apoi ce înseamnă că "am întors armele"? adică ne-am împuşcat în cap?).
Pe de altă parte, august e august... Îţi mai vine să ieşi din casă... Nu contează sub ce pretext.

PS2: Amintirile mele de la parada din 23 august 1989 (ultima!) la care am fost un pion de bază (în piciorul de la "R" din RSR şi de la "P" din PCR) trebuie depănate într-un eseu separat, findcă merită...

miercuri, 5 noiembrie 2008

Tot America-i fruncea

Ca român, ani de zile nu mi-a stat gândul la nimic altceva decât să "scap", să fug de mizerie.

Tata aducea Paris Match de la lectoratul francez şi benzi desenate cu Tin Tin. Ambele erau cărţi cu poveşti pentru mine: Vestul era ceva ireal de frumos. După ce terminam de visat cu ochii deschişi, nu prea aveam ce să fac decât să mă resemnez. Era crunt la noi. Dacă dădeam drumul la TV, era inevitabil o cuvântare bâlbâită şi idioată a lui Ceauşescu, sau un documentar despre relele capitalismului. Apoi ieşeam afară să mă joc cu mingea deformată de 18 sau să stau la coadă la pâine.

O viaţă avem, deci trebuie să aspirăm la mai bine. Şi dacă tot e să pleci între străini, de ce să nu alegi buricul pământului?
Dar cum aflăm unde e buricul pământului? Depinde de epocă, dar de la grecii antici încoace cred că indiciul cel mai simplu e să te iei după mirosul "freş" de democraţie (Δημοκρατία) şi să fugi cât mai departe de mirosul putred de înapoiere.

Dacă m-aş fi născut în 500 BC aş fi emigrat la Atena.
Dacă m-aş fi născut în 100 BC aş fi emigrat la Roma.
Dacă m-aş fi născut în 1500 AD aş fi emigrat la Florenţa.
Dacă m-aş fi născut în 1600 AD aş fi emigrat la Haga.
Dacă m-aş fi născut în 1700 AD aş fi emigrat la Paris.

Fiind născut după 1776 AD am emigrat în America.

Alegerea a fost simplă, America e fruncea. Când am sosit, n-am avut nici un dubiu. America era la apogeu. Am prins doi ani de Clinton, şi cum însuşi Bill spunea: we were "fortunate to be alive at that moment in history". Niciodată în istorie n-a existat atâta prosperitate. Din aceea perfect sănătoasă, nu de genul din Qatar construită doar pe norocul chior de a avea petrol sub sandale. Totul mergea strună.



Dar ce face invidia din om? Îl transformă în animal primitiv. Ranchiuna pe succesul lui Clinton i-a făcut pe opozanţi să distrugă orbeşte tot ce fusese construit cu pricepere de democraţi: competenţă în administraţie, în finanţe şi afaceri publice. S-a înlocuit totul cu noţiunea vagă de values, doar pe motivul că şmecherul de Bill a stropit-o pe domişoara Monica cu nişte zigoţi pe rochiţă. So what? ar zice un om cu scaun la cap. Mă bate gândul că evangheliştii chiar nu fac sex oral (că nu-i scris în Biblie, deci nu e dar de la Dumnezeu). Aşa se explică şi încrâncenarea lor. Dar mai ales ura. Tot timpul am simţit sub toată fanfaronada lor cu values o ură mocnită şi parşivă. N-am să pot face parte din tabăra lor niciodată. E prea multă ură în ei oricât îi învaţă Biblia să-şi iubească aproapele.

Şi-apoi a venit George W. Slobodan Bush. An după an a terfelit în picioare simbolul lumii moderne. Are aceleaşi realizări ca şi Miloševič: a tranformat o ţară frumoasă şi prosperă într-o ruină. Folosind aceleaşi metode: frica de un inamic inexistent, naţionalism/patriotism găunos, incompetenţă, favoruri pentru prieteni arivişti şi corupţie.
Diferenţa: Iugoslavia nu era lider mondial.

Ca să-l citez pe John Stewart, parcă W a încercat cu tot dinadinsul să rămână în istorie nu numai ca cel mai prost preşedinte american, dar chiar ultimul ("not only the worst, but maybe the last"). Să ne ţinem răsuflarea în ultimele 3 luni de mandat, poate se abţine să mai producă vreo calamitate. Probabilitatea e mică, fiindcă nu a mai rămas mare lucru de distrus, dar nu e zero. Cel mai mare păcat e că a distrus un simbol: America însemna ceva, la care întreaga lume se uita cu admiraţie (mai ales eu, filoamericanul).

Şi când totul părea căzut într-o rână în şant, America s-a deşteptat: a dat un exemplu simbolic că e în continuare fruntea, cu toţi paşii înapoi făcuţi în ultimii opt ani. Un preşedinte mulatru va conduce cea mai puternică ţară din lume. Ales pe criteriul cel mai simplu şi sănătos: e cel mai bun. Un preşedinte reprezentând o minoritate de doar 10% din populaţie.

Când Franţa va alege un preşedinte berber, Spania un prim ministru basc, sau România un preşedinte maghiar vor putea înţelege europenii semnificaţia alegerilor de ieri? Credeţi că sunt în stare?

Până la proba contrarie, America rămâne nu numai tărâmul făgăduinţei, dar şi al toleranţei.

joi, 9 octombrie 2008

The root of all evil

PO: Blogs? What the hell... I mean... come on... they're all like... I don't know...
Shut up bloggers, I totally hate you.

LB: That was your opening statement?!?!?!

PO: No, your honor, that was blogging.
See, the average blog is nothing more than a collection of pointless personal minutia and pictures of the blogger's cat dressed as Harry Potter. And suspiciously camouflaged links to a certain 1980s Rick Astley music video.
Bloggers are the root of all evil because they have reduced us to a first draft culture. Even something as meaningless and trivial as a ... as a wedding has a rehearsal. And yet these bloggers think that their unfiltered brain leakage is somehow changing the world. Well, it is, your honor, for the evil...er.

LB: Ultimate fighting or blogging? Which causes more brain leakage? When I think about it my teeth want to reach back and eat my brain.

Lewis Black's Root of All Evil
Ultimate Fighting vs. Bloggers - Opening Statements
www.comedycentral.com
Comedy CentralTV ShowsComedy Videos



Legenda:
LB = Lewis Black
PO = Patton Oswalt, the man with high self-esteem and low center of gravity.

luni, 29 septembrie 2008

Joaca de-a Pac-Man

Băncile se joacă de-a Pac-Man.
Oare în burta cărui muţunache cu gura mare vor poposi banii noştri?

JP Morgan a păpat pe Bear Stearns.
Bank of America a păpat pe Merrill Lynch.
Statu' a păpat pe Fannie Mae, Freddie Mac, AIG.
JP Morgan a păpat pe Washington Mutual.
Mama dracului i-a păpat pe Lehman Brothers.
Citibank a păpat pe Wachovia.
Goldman Sachs şi Morgan Stanley şi-au schimbat părul şi au promis că şi năravul.

Şi cine supervizează tot balamulcul? Paulson, care a făcut carieră exact în şmenul numit investment banking. Acum vine el călare pe cal alb să ne salveze de balaurul cu patru capete cu acelaşi nume (din care n-au mai rămas decât două, şi acelea cu Alzheimer).
Păi, cum zicea bunicu', "futu-l în cur pe mă-sa", laşi lupul să păzească oile?

M-am dus vineri pe la bancă, să le dau bună-ziua, să văd "cum le mai merge biznisu'" (o formă mai voalată a variantei mai directe "WTF is going on?!"). Nici o grijă, stăm mai bine ca niciodată. Şi în plus, nu lasă guvernu' să cadă a patra bancă din ţară... Uite tocmai propoziţia asta mi-a dat de gândit: ce nevoie era să vorbească de cădere când ei stau aşa de bine?
La prima oră a dimineţii, solida bancă de pe locul 4 în ţară nu mai exista. A fost păpată de a doua.

Jocul ăsta de-a pac-man nu se poate juca orbeşte. Tre' să ai grijă ce înghiţi. O pară e bună de înghiţit, îţi dă o viaţă în plus. Dar poţi înghiţi şi un rahat împuţit în formă de prună care-ţi termină toate vieţile. Ce s-a întâmplat cu Wachovia e o combinaţie: au înghţit o pară mălăiaţă (Golden West) care s-a transformat în rahat împuţit pe traseu (spre jejun). Acuma i-a păpat Citi cu totul. Citi?!!?? Păi, ei să digere para scofâlcită şi s-o facă smaragde şi rubine?? Ei înşişi sunt o uriaşă pară scofâlcită.

WTF?

miercuri, 24 septembrie 2008

Historia de un plagiarismo

O restanţă mai veche, fiindcă tot mi-am pierdut timpul făcând research pe tema asta...

Scurt metrajul mexican căştigător la Cannes anul acesta, "Historia de un letrero" de Alonso Alvarez Barreda este un plagiat flagrant. Oare cum de premiul nu a fost încă retras? E cumva prea înduioşător subiectul?

Doar mexicanii s-au autosesizat, nimeni altcineva:



Originalul, "Una limosna, por favor" (2006) îi aparţine spaniolului Francisco Cuenca.

PS: Filmuleţul mexican se face vinovat şi de alte furturi. Coloana sonoră este luată din "Il Postino" (Oscar în '96 pentru muzică), fără a o menţiona deloc în generic! Muzica contribuie substanţial la atmosferă, sunt convins că asta a şi fost diferenţa între originalul spaniol (mult mai sec fără muzică) şi mexicani. Muzica din "Il Postino" este de argentinianul cu nume de bulgar Luis Enriquez Bacalov.

PS2: Alt furt calificat. Aşa zis-ul "consultant de creaţie", Alejandro Gomez Monteverde e vinovat de furtul lui Ali Landry, acum Ali Landry Monteverde, care acum 10 ani era the the hottest chick in America (Miss Teen USA, Miss USA, Miss Universe; tipic pentru ea, era mereu prima după costumul de baie şi rochia de seară, dar claca invariabil la proba finală: interviul :o) ... o adevărată beauty queen).

Emmy, Oscar, Tony ...

= nume proprii folosite ca "porecle" de circumstanţă.

Premiile Emmy au fost duminică. Colegul meu (de la William and Mary) John Stewart a câştigat pentru a şasea oară consecutiv premiul pentru cea mai bună emisiune TV, "The Daily Show with John Stewart". În 2003, John l-a depăşit pe brontozaurul David Letterman, atunci s-a produs schimbarea de generaţie. Ceilalţi nominalizaţi sunt şi ei pe placul meu: Steven Colbert (fost "ucenic" al lui John), Bill Maher, Conan O'Brien (2007). Jay Leno e mult prea slab.

John Stewart e probabil şi singurul talk show host de comedie (de fapt, satiră dusă la perfecţie) care a câştigat (mai prestigiosul) Peabody Award pentru jurnalistică (pentru seria de emisiuni "electorale" Indecision 2000 şi Indecision 2004). Cu 11 Emmy-uri şi două Peabody-uri la catastif, are deja un CV de talia lui Larry King, dar la doar jumătate din vârsta lui King.

Pe lângă căruţa de premii oficiale, John Stewart ar merita şi premiul "The Class Act Award" pentru gestul de adevărat gentleman de la Oscarurile de anul ăsta: Marketa Irglova & Glen Hansard, "Falling Slowly", best song, în "Once".

A propos, recomand cu căldură filmul "Once", o revelaţie.


Înapoi de la început: Emmy, Oscar, Tony sunt de fapt porecle.

Emmy e inventat de la immy (image orthicon tube).
Pentru inventarea numelui Oscar există mai multe versiuni. Bette Davis, Walt Disney şi o femeie de servici îşi dispută titlul de autor.
Tony e ales pentru Antoinette Perry.

PS: se spune "femeie de servici" sau "femeie de serviciu"?

duminică, 21 septembrie 2008

Happy Birthday to Me

Conform Wikipedia, împart ziua de naştere cu următorii:
  • Frederick III Habsburg, împărat
  • Richard III Plantagenet, plantagenet
  • Girolamo Savonarola, fanatic religios, autorul primului "rug al deşertăciunilor" (al doilea rug îi aparţine, la figurat, lui Tom Wolfe, "The Bonfire of the Vanities" unul dintre cele mai bune romane americane)
  • John MacAdam, inventatorul macadamului
  • Abdul Hamid II, ultimul sultan otoman (de tristă amintire, cum s-ar spune pe la noi)
  • H.G.Wells, unul din părinţii science fiction-ului (el e mama, Jules Verne e tatăl, sau invers): "The Time Machine", "The Invisible Man", "The War of the Worlds", "The Island of Doctor Moreau" (toate adaptate şi la Hollywood)
  • Serghei Esenin, nelipsit din nici un rebus tematic (alături de Eminescu la 2 orizontal, Isanos undeva la vertical pe mijloc, Aman, potrivit oriunde, şi Utan, pentru U-ul iniţial, de care e penurie mare...)
  • Sándor Kocsis, parte din cel mai fabulos atac din toate timpurile: Puskás-Hidegkuti-Kocsis, 193 de goluri împreună la naţională între 1945 şi 1956, o cifră ameţitoare, ţinând cont că, de exemplu, cea mai bună "tripletă" românească (Hagi-Dumitrescu-Răducioiu) are doar 68 în perioada de glorie (1988-2000), când oricum se jucau mai multe meciuri....
  • Larry Hagman, a.k.a. J.R. din Dallas, dar şi Tony din "I Dream of Jeannie"
  • Leonard Cohen, în concert chiar la Bucureşti de ziua lui
  • Stephen King, uuuuu
  • Bill Murray, din "Caddyshack"
  • Cheryl Hines, din "Curb Your Enthusiasm"
  • Faith Hill


Eu unul nu văd nici o legătură comună (nici ei între ei, nici ei cu mine... :o) Mai ales eu şi Savonarola, ce "Dumnezeu" să avem noi în comun??? :o)

marți, 16 septembrie 2008

Lumi paralele

Destinele care s-au întâlnit ieri pe Olimpico aveau acum 5 ani aceleaşi şanse de a se intersecta cât doi asteroizi pitici:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Data |Unde era CFR|Ce făcea CFR |Unde era Roma |Ce făcea AS Roma
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
15 aug 1999 Şomcuta Mare|Progresul Şomcuta Mare - CFR Cluj 0-0| |
19 sep 1999 Cluj |CFR Cluj - Crişul Aleşd 2-3 |Stadio Penzo |Venezia - Roma 1-3
10 oct 1999 Gherla |Olimpia Gherla - CFR Cluj 4-1 |Artemio Franchi|Fiorentina - Roma 1-3
13 mar 2000 Salonta |Olimpia Salonta - CFR Cluj 1-0 |Sant'Elia |Cagliari - Roma 1-0
22 mar 2000 Ocna Dej |Minerul Ocna Dej - CFR Cluj 3-1 |Olimpico |Lazio - Roma 2-1
27 apr 2000 Sărmăşag |Minerul Sărmăşag - CFR Cluj 3-2 |Olimpico |Roma - Parma 0-0
21 mai 2000 Negreşti Oaş|Oaşul Negreşti - CFR Cluj 2-1 |Bentegodi |Verona - Roma 2-2
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AS Roma locul 6 în Serie A, CFR Cluj locul 10 în divizia C7
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
20 aug 2000 Hoghiz |Cimentul Hoghiz - CFR Cluj 1-0 | |în vacanţă
15 oct 2000 Beclean |Laminorul Beclean - CFR Cluj 2-0 |Via del Mare |Lecce - Roma 0-4
18 mar 2001 Iara |Minerul Iara - CFR Cluj 0-1 |Reggio Emilia |Reggina - Roma 0-0
6 mai 2001 Cluj |CFR Cluj - Laminorul Beclean 0-1 |Delle Alpi |Juventus - Roma 2-2
13 iun 2001 Braşov |Romradiatoare - CFR Cluj 2-2 |Olimpico |Roma - Parma 3-1
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AS Roma campioana Italiei, CFR Cluj locul 11 în divizia C6
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
29 sep 2001 Cluj |CFR Cluj - Şoimii Satu Mare 1-1 |Delle Alpi |Juventus - Roma 0-2
10 nov 2001 Cluj |CFR Cluj - Lăpuşul Tg.Lăpuş 6-1 |Olimpico |Roma - Inter 0-0
16 dec 2001 Cluj |CFR Cluj - Crişul Aleşd 3-0 |Olimpico |Roma - Milan 3-1
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AS Roma pe primul loc la sfârşitul turului, CFR Cluj în divizia C8
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
5 mai 2002 Turda |Sticla Turda - CFR Cluj 1-0 |Delle Alpi |Torino - Roma 0-1
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AS Roma pe locul 2 în Serie A, CFR Cluj promovează în divizia B
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
24 mai 2003 Cluj |CFR Cluj - CSM Reşiţa 7-1 |Olimpico |Roma - Atalanta 1-2
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AS Roma pe locul 8 în Serie A, CFR Cluj promovează în divizia A
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
18 mai 2008 Cluj |Universitatea Cluj - CFR Cluj 0-1 |Massimino |Catania - Roma 1-1
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
AS Roma pe locul 2 în Serie A, CFR Cluj campioană
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
16 sep 2008 AS Roma - CFR Cluj 1-2
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sic transit gloria mundi:
AS Roma - CFR Cluj 1-2

De mult n-am mai trăit asemenea clipe de satisfacţie şi încântare ca cele oferite de argentinienii noştri din Cluj. (De la Dinamo-Everton 5-1.)

Victorie la Roma!

Răzbunare pentru toate înfrângerile noastre cu băftoşii şi aroganţii de italieni!

Iată că Totti n-a m-ai apucat să se trântească în careu şi să cerşească un penalty pe degeaba. OK, s-a trântit, dar partitura lui a fost atât de penibil de prost interpretată că nici el n-ar fi fluierat nimic. Brânciul, cotonogeala şi păcăleala tipică macaronarilor n-au mai mers de data asta (decât de vreo două ori). Iar pasele şi devierile elegante ale "clujenilor" noştri mi-au smuls suspine de încântare. Un tango perfect în Cetatea Eternă.


Cúlio 1-1

Link: AS Roma - CFR Cluj 1-1 RD



Cúlio 1-2







Răzbunare, dulce răzbunare... Cu Panucci, ticălosul, pe teren. Cu Totti, "grosu' şi-arţăgosu'", pe teren. Cu De Rossi, încrezutul, pe teren. Ridiculizaţi de "clujenii" Juan Manuel Cúlio, Síxto Perálta, Alvaro Perálta, André Galiassi, Sebastian Dubarbier, Tony da Silva, Dani Silva Soares, Cadú Manuel Ferreira Sousa ...

Grácias señores!

Şi să nu-l uităm pe antrenorul "clujean" Maurizio Trombetta.
Şi pe bossul clujean Arpád Pászkány.
Şi în fine pe cei trei "ai noştri": Eduard Stăncioiu, Gabriel Mureşan şi Eugen Trică The Trickster, tustrei magnifici.

Comentatorul italian: "CFR a jucat precum Italia în '82". Parcă v-am povestit şi eu ceva de Italia din '82, nu? Venind de la un italian, acesta este complimentul suprem.

Între noi fie vorba, trebuia să fie 5-1, ca meciul să intre pe drept în colecţie cu România-Ţara Galilor 5-1 (1993), România-Germania 5-1 (2004), Steaua - IFK Göteborg 5-1 (1989), Dinamo-Everton 5-1 (2005). Dar e bine şi aşa: Roma - Cluj 1-2!


PS: Recapitulare, noi contra italienilor la echipele de club:

CCE 1965 R2: Internazionale Milano - Dinamo Bucureşti 6-0,1-0
D.Jair'12 S.Mazzola'16 D.Jair'35 L.Suarez'38 S.Mazzola'78 A.Milani'81
A.Domenghini'57
CCE 1966 R2: Dinamo Bucureşti - Internazionale Milano 2-1,0-2
C.Frăţilă'25 I.Haidu'51 / J.Peiro'12
S.Mazzola'47 G.Facchetti'87
CCE 1968 R2: Juventus Torino - Rapid Bucureşti 1-0,0-0
R.Magnusson'57
UEFA 1972 R1: SSC Napoli - Rapid Bucureşti 1-0,0-2
N.Lupescu**'75
D.Dumitru'26 G.Ene'34
UEFA 1974 R1: AC Fiorentina - Universitatea Craiova 0-0,0-1
I.Oblemenco'89
UEFA 1977 R1: Dinamo Bucureşti - AC Milan 0-0,1-2
L.Sătmăreanu'8 / E.Calloni'26 Silva'74
CCE 1981 R1: Internazionale Milano - Universitatea Craiova 2-0,1-1
A.Altobelli'8 A.Altobelli'60
C.Muraro'8 / A.Beldeanu'18
UEFA 1982 R2: Internazionale Milano - Dinamo Bucureşti 1-1,2-3e
Pasinato'23 / A.Custov'38
A.Altobelli'46 H.Prohaszka'96 / D.Georgescu'31 I.Augustin'101 C.Orac'107
UEFA 1983 R1: Universitatea Craiova - AC Fiorentina 3-1,0-1
N.Ungureanu'55 S.Cîrţu'72 I.Balaci'87 / D.Bertoni'37
Antognoni'11
CWC 1985 R1: AS Roma - Steaua Bucureşti 1-0,0-0
F.Graziani'73
UEFA 1985 R1: Sportul Studenţesc - Internazionale Milano 1-0,0-2
M.Sandu'84
L.Brady'68 K.Rummenigge'84
UEFA 1988 R3: Hellas Verona - Sportul Studenţesc 3-1,1-0
D.Fontolan'25 M.Pacione'28 P.Elkjaer-Larsen'82 / M.Coraş'62
P.Elkjaer-Larsen'67
CCE 1989 F : AC Milan - Steaua Bucureşti 4-0
R.Gullit'18 M.Van Basten'28 R.Gullit'39 M.Van Basten'47
CWC 1989 Q : Dinamo Bucureşti - Sampdoria Genova 1-1,0-0
C.Vaişcovici'16 / G.Vialli'89
UEFA 1989 R1: Oţelul Galaţi - Juventus Torino 1-0,0-5
I.Profir'59
L.De Agostini'17 M.Agiu**'26 R.Barros'28 A.Altobelli'49 R.Barros'71
UEFA 1992 R2: FC 1893 Genoa - Dinamo Bucureşti 3-1,2-2
C.Aguilera'15 C.Branco'22 C.Aguilera'59 / G.Signorini**'88
A.Matei**'9 C.Aguilera'59 / G.Gerstenmajer'68 Cristea'88
UEFA 1992 R3: Steaua Bucureşti - FC 1893 Genoa 0-1,0-1
T.Skuhravy'22
C.Aguilera'59
UEFA 1994 R1: Internazionale Milano - Rapid Bucureşti 3-1,2-0
D.Bergkamp'12 D.Bergkamp'66 D.Bergkamp'78 / I.Andraşi'52
S.Battistini'75 W.Jonk'83
UEFA 1994 R1: Dinamo Bucureşti - AC Cagliari 3-2,0-2
V.Moldovan'5 V.Moldovan'31 C.Pană'86 / F.Prunea**'12 J.Dely Valdes'40
G.Matteoli'6 L.Oliveira'63
CCE 1996 G3: Juventus Torino - Steaua Bucureşti 3-0,0-0
A.Di Livio'35 A.Del Piero'40 F.Ravanelli'49
CWC 1997 R1: Gloria Bistriţa - AC Fiorentina 1-1,0-1
I.Lazăr'3 / G.Batistuta'47
M.Orlando'22
UEFA 2002 R1: Internazionale Milano - FC Braşov 3-0,3-0
S.Dalmat'23 M.Kallon'31 L.Di Biagio'41
N.Ventola'14 L.Giuly'36 N.Ventola'79
UEFA 2005 G2: AC Parma - Steaua Bucureşti 1-0
A.Budel'79
UEFA 2006 G3: Sampdoria Genova - Steaua Bucureşti 0-0
CCE 2008 P3: Lazio Roma - Dinamo Bucureşti 1-1,3-1
M.Mutarelli'54 / I.Dănciulescu'22
T.Rocchi'47 G.Pandev'53 T.Rocchi'66 / F.Bratu'27
Doar de 4 ori i-am eliminat: Rapidul ('72), Dinamo ('82), şi Craiova Maxima de două ori ('74, '83). Ultima oară acum 25 de ani! Numai în Cupa UEFA.
Astăzi i-am bătut în Liga Campionilor (iar Roma a fost egala marelui Inter sezonul trecut).
Seria ticăloşiilor italiene e prea lungă ca s-o mai discut. Ajunge doar să-i pomenesc pe Graziani, Rummenigge, Vialli, Rocchi şi bafta lor porcească...

joi, 11 septembrie 2008

God save the Kweeng

OK, sunt obsedat de clasamente şi topuri.

Azi fac topul imnurilor.

[Paranteză pătrată: ca să nu mai ridice lumea din sprâncene, reconsititui şi fluxul raţiunii care m-a împins până aici. Începe de la Brandi Chastain (totul începe cu Brandi Chastain) → Marco Tardelli → la ce se gândea Tardelli după gol → la moarte şi la Italia, bineînţeles, Italia lui scumpă → italienilor le sunt sudate Italia şi moartea una de alta în subconştient, datorită imnului...] Am închis paranteza pătrată. Văd cum sprâncenele coboară.

Got it?

  • "God Save the Queen"

    Calităţi: e scurt, e clar, e uşor de memorat, poate fi urlat din toţi rărunchii (cum le place băieţilor pe stadioane, că de-aia merg băieţii pe stadioane: to let some steam off, altfel le fierbe creierul în aburi de testosteron şi alternativa e bătutul nevestei). Dacă moare regina nu-i nici o pagubă: se schimbă Queen cu King, her cu him şi nu se pierde nici ritmul, nici rima. Foarte convenabil. Două imnuri for the price of one. Eu cred că de asta nu vor englezii să scape de monarhie: ce s-ar face fără imnul lor bestial? Plus, e prea greu să înveţi alt imn după câteva halbe.
    Prima mea amintire despre "God Save the Queen" a fost finala la rugby din 1991. Am dat drumul la televizor şi aşteptam să i se încălzească lămpile. Ştiţi cum era, venea întâi sonorul, pe urmă imaginea. Când a început tot Twickenham-ul să cânte imnul (75000 cu toţii), pereţii de la sufrageria noastră au intrat în rezonanţă. Nu ştiam ce se întâmplă. Nu pot găsi footage chiar de la acea finală, dar există altele asemănătoare: pe noul Wembley, contra Germaniei. Aveţi bonus la pachet: scumpetea de Beckham. Aceeaşi secvenţă, dar la televiziunea germană.
    La cererea publicului, un GSTQ de la Last Night of the Proms (atmosfera este tot ca la stadion...).

  • "Oben am jungen Rhein"

    E imnul Liechtensteinului ("ce mai vrea şi linchenştain ăştia?"). Are exact melodia de la "God Save the Queen". Ha, ce fază! Oare n-a sesizat nimeni până acum? (adică de la 1750 încoace). Trebuia să vin eu să-i trag de mânecă: "băi, Linchenştain, de unde aţi furat melodia"?

  • "Deşteaptă-te, române!"

    Nu e o alegere sentimentală de loc. E un imn perfect, şi prin mesaj (românul ori doarme, ori e prost, dar oricum trebuie să se deştepte) şi prin melodie.

    Ia uitaţi-i pe băieţii noştri cum ştiu şi ei să zbiere. Ca să vedeţi ce dresaţi eram, imnul vechi îl ştiau toţi.

  • "La Marseillaise"

    Încă o ofertă promoţională: am pus marseieza la pachet cu al nostru mai sus.

  • "Il Canto degli Italiani"

    "Fraateeelli d'Itaaaliaaaaa / Itaaaaliaaa s'èdeeeestaaaa..." Şi mie-mi vine să cânt când îl aud. "Le are" italienii ăştia cu muzica. Se încheie cu "Siam' pronti alla morte / l'Italia chiamó", de unde i s-au tras lui Tardelli flashback-urile şi gândurile înălţătoare.

  • "Star spangled banner"

    Americanii îl cântă dimineaţa, la prânz şi seara din convingere, fără să-i oblige nimeni. Chiar şi la meciuri de baseball între puţulici de copii de 5 ani. OK, patriotismul lor e uneori enervant (mai ales în varianta NRA/NASCAR rednecks), dar n-ai ce să le zici, ei chiar sunt sinceri când îşi cântă imnul. Şi-apoi, trebuie să recunoaştem, it's the land of the free pe bune.

  • "Ghimn saveţskava saiuza"

    I-am urât pe sovietici cu toţi porii, ribozomii şi mitocondriile fiinţei mele (şi aparatele Golgi, bineînţeles), dar imnul lor era bun. Păcat că n-avea titlu. Oare n-au observat că era lipsă la inventar? O bucată de vreme (după '91) au scos şi versurile. Băi frate, prin ce criză au trecut... Vă daţi seama, nici versuri la imn nu se mai găseau la ei ...

    NB: fac distincţie între ruşi şi sovietici la faza cu ura. Ruşii au existat înaintea sovieticilor, care s-au răspândit apoi în acelaşi habitat natural de stepă. Ele sunt vietăţi diferite.

  • "Das Lied der Deutschen"

    Îi caracterizează: arogant - ei tot timpul visează că-s "über Alles" ("über Alles in der Welt", inclusiv Namibia) - , sec, fără metafore şi alte subtilităţi, fără "trăire" (o noţiune prea vagă care nu se poate pipăi şi, mai ales, nu se poate trage la strung). Muzica e scrisă de Haydn şi iniţial se intitula ceva traductibil în "God Save the Kaiser"("Gott erhalte Franz den Kaiser").


PS: Iar la urmă, "cu voia dumneavoastră", cel mai deprimant imn: al Ungariei. Staţi, nu vă năpustiţi, n-am băut cu prostul de Funar la crâşmă. Am şi rude bune şi simpatice de "etnie maghiară". Dar să fim serioşi, ce naiba n-au găsit şi ei ceva mai puţin lugubru? Un csárdás ceva? Doar îl au pe Liszt, Bartok, WTF? Îţi vine o lehamite nemărginită când îl auzi. Nici să-ţi zbori creierii nu mai ai chef.

PS2: Nu ştiu cum e imnul Turciei, dar uite de ce-s în stare ai lor ca brazii. Aveţi răbdare până la secunda 20, atunci încep.
Ce pot să zic decăt: fuck me!, cum dracu' de i-am bătut noi pe-ăştia la Călugăreni sau Podu' Înalt? Păi un spahiu din ăla papă trei ghiauri pe pâine la micul jejun (înainte de covrigul cu susan). Şi înainte să se "deştepte" răzeşul nostru, că imnul încă nu exista... Eu cred că Călugăreniul (sic!) şi Podul Înalt sunt basme de Petre Ispirescu.

PS3: Un fapt mai puţin cunoscut: Ciprian Porumbescu a compus muzica la două imnuri naţionale: al României ("Trei Culori") şi al Albaniei ("Hymni i Flamurit")!

Odă (în sunet de nai) lui Ennio Morricone

Să încep cu mijlocul (că nu-i nici început nici sfârşit): Cinema Paradiso este pe locul 91 la IMDb. Din topul lor am văzut 9 din primele 10 (ce caută Dark Knight pe locul 3 ??? abia a fost lansat - pe 18 iulie -- bănuiesc că e o reacţie emo de inerţie la moartea lui Heath Ledger, un fel de Ayrton Senna al ecranului).

Am #6 ("Pulp Fiction") şi #7 ("Schindler's List") pe "lista mea" (u ha-ha, şi n-o dau la nime-nea). Am revăzut clipuri din "Pulp Fiction" aseară şi intelectul meu (cât o mai fi rămas din el) a fost la fel de excitat şi magnetizat ca prima dată. Pot să-l văd şi de 100 de ori la rând şi tot îl gust la maximum de fiecare dată. Cred că fiecare replică din film a devenit citat celebru, fiecare scenă e un instant classic. Am avut un coleg de cameră care memorase tirada bombastică a lui Jules (Samuel L. Jackson) din Ezekiel 25:17. Eu eram convins că citatul e chiar din Biblie, dar e doar o invenţie magistrală a minţii (bolnave?) a lui Quentin Tarantino:
Jules: You read the Bible?

Ringo: Not regularly.

Jules: There's a passage I got memorized. Ezekiel 25:17. "The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of the darkness. For he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know I am the Lord when I lay my vengeance upon you." I been sayin' that shit for years. And if you ever heard it, it meant your ass. I never really questioned what it meant. I thought it was just a cold-blooded thing to say to a motherfucker before you popped a cap in his ass. But I saw some shit this mornin' made me think twice. Now I'm thinkin': it could mean you're the evil man. And I'm the righteous man. And Mr. .45 here, he's the shepherd protecting my righteous ass in the valley of darkness. Or it could be you're the righteous man and I'm the shepherd and it's the world that's evil and selfish. I'd like that. But that shit ain't the truth. The truth is you're the weak. And I'm the tyranny of evil men. But I'm tryin, Ringo. I'm tryin' real hard to be the shepherd.
O colecţie de scene din "Pulp Fiction":Despre ce era vorba? A, Ennio Morricone. S-a transformat în odă pentru "Pulp Fiction". Acum fac legătura (doaga lipsă): "Il Buono, Il Cativo, Il Brutto" e pe locul 5 în aceeaşi listă (cea mai "democratică").

Iată oda mai sus pomenită pe muzică din Cinema Paradiso. "Şlagăre" intrepretate de Celine Dion, Quincy Jones, Bruce Springsteen, Andrea Bocelli, Metallica (!?), Renee Fleming.

Un amănunt surprinzător: filmul "Once Upon a Time in America" (IMDb #98) m-a fascinat multă vreme. L-am văzut pe video în vremurile de tristă amintire, când nu aveam acces la nici un fel de informaţie. Naiul de pe coloana sonoră suna a Zamfir, dar n-am putut afla dacă este într-adevăr el. Gheorghe Zamfir într-un film cu Robert de Niro din 1984 ??!! (i.e. anul celui de-al XIII-lea congres)? Ei bine, da! I se datorează lui Ennio Morricone.

"Acorduri nepieritoare" (cum se spune în langue de bois):

miercuri, 10 septembrie 2008

Salt mortal

Urmează un salt mortal: de la fotbal în curtea şcolii la critică literară.

Fac următoarea afirmaţie care sigur îmi va atrage numai belele pe cap: în nici o ţară din lumea modernă nu are literatura un statut mai bun ca în America. Mai bun ca oriunde în Europa (inclusiv în Patria Culturii, Franţa... sau e Italia patria aceea?).

Simt că tutorele meu, Vio (odihnească-se în pace), se uită peste umăr la ce scriu şi trebuie să-i urmez sfatul, singurul sfat primit vreodată în ale scrisului pe care-l consider demn de a fi reţinut: o afirmaţie nu poate fi acceptabilă decât dacă are cel puţin trei argumente solide în sprijinul ei (N.B. până şi blogul meu frivol despre fotbal are trei cazuri la catastif...).
  1. Numărul de critici literari pe cap de locuitor. Am observat cu uimire în ultima vreme că orice carte (de literatură universală) publicată în România are pe copertă aproape exclusiv critici din New York Times, Chicago Tribune, L.A. Weekly, Boston Globe, Washington Post, etc, etc. Unde-s criticii francezi? Până şi la Amelie Nothomb ("Uimire şi cutremur") erau numai critici americani. Oare nimeni nu mai produce critică originală? Păi când a luat Amelie premiul Academiei, nu a scris nimeni o recenzie ca lumea?

    Dacă o societate susţine (financiar) un asemenea număr de critici, înseamnă că interesul în literatură este pe măsură.

  2. Numărul de librării pe cap de locuitor. Nu numai numărul, ci şi mărimea. Un Barnes&Noble din New York sau San Francisco e aproape la fel de mare ca un Macy's. Deci se vând la fel de multe ţoale ca şi cărţi. Iar mult mai important decât cantitatea e calitatea: se publică autori noi şi îndrăzneţi, de pe tot globul.

  3. Numărul de aprecieri pozitive la adresa propriei culturi/literaturi (invers proporţional).
    Să luăm SUA şi România la puricat.

    Ce spun americanii: "Nu avem literatură", "învăţământul american e în pragul dezastrului".
    Ce am observat eu:
    • Studenţii americani m-au uimit de la început prin elocvenţă verbală (uneori tradusă în presentation skills, poate provenind din cultura lor de a forma salesman-i, care oricând le este de folos, dar efectul colateral este extrem de pozitiv).
    • Articole (chiar şi ştiinţifice), expozeuri, nimicuri: toate sunt clare, la obiect, şi ai mereu sentimentul că ai prins ceva.
    • Orice neica nimeni intervievat pe stradă poate da o declaraţie corectă, fără bâlbâieli, fără "ăăăă"-uri, cu un vocabular avansat, deseori cu "har scriitoricesc". Încercaţi acelaşi experiment în România şi vă apucă plânsul.


    Ce spun românii: "Învăţământul românesc este nemaipomenit", "ce scriu românii e superior fiindcă noi avem suflet". Ce ştiu eu (şi ai mei părinţi care şi-au petrecut toată viaţa în învăţământ):
    • Elevii români nu ştiu să se exprime. La română sunt învăţaţi să reproducă fraze sforăitoare şi găunoase fără a avea habar ce înseamnă (asta am făcut şi eu când eram elev, n-aveam de ales).
    • Limbajul criticilor de literatură (cu foarte mic excepţii), dar mai ales de artă, este definiţia pură a limbajului de lemn (de placaj făcut din rumeguş, mai bine zis, de traforaj). Fraza are aproape structură fixă, la fiecare substantiv calificativ e musai să fie atârnate măcar două adjective elucubrante, cât mai epatante posibil, fără să conteze că se potrivesc ca nuca în perete.


    Iată un exemplu, absolut la întâmplare. Am gugălit, "critică de artă" şi am ales primul pasaj din listă:
    Vizionandu-i salba de compozitii adunate sub titlul "IPOSTAZE" (adica aspect, infatisare, sau, in plan filozofic dupa Platon "fiecare dintre cele trei substante spirituale: intelectul, sufletul si materia, ce constituie lumea inteligibila") "FEMININE"(propriu femeii, femeiesc), titlu ce ne introduce direct si statornic in problematica complexa a PORTRETULUI (punte de incercare a talentului in artele vizuale, mai ales in grafica, pictura, sculptura), mi-am dat seama ca tanara pictorita stapaneste temeinic desenul (cu toate complicatiile lui cand e vorba de oameni, de portrete!) si are un remarcabil simt al culorii. Femeile sale, toate tinere, gratioase si dinamice (cand nu sunt puternic adancite in ganduri existentiale!) sunt de o remarcabila frumusete si vitalitate. Expresionismul (vitalism, exuberanta!) isi spune cuvantul nu numai in plan cromatic, ci si in cel menit sa sublinieze caracterul si temperamentul personajelor sale. Desenul (ductul) "cristalizeaza" in forme de o rara frumusete trupul (cu toate ale lui) femeii, aproape intotdeauna in miscare ( dans, abandon, autoadoratie narcisista, provocare, etc). Si nudul dar si vestimentatia caracterizanta i se supun si o ajuta sa realizeze ingenios si cu vadita intentii picturale "ipostazele"..... Psihologia feminina, domeniu in care in calitate de medic Nadia Radulescu este adanc cunoscatoare, in neasteptate si semnificative corespondente si ipostaze, isi spune din plin cuvantul in formele specifice ale principiului estetic horatian "utile si dulci"(folositoare si placute, agreabile). Sub raport cromatic, Nadia Radulescu se dovedeste prin cascade si-n trasaturi de penel in spirit expresionist, dinamic, o iubitoare a culorilor vii si puternice. Rosul, verdele, galbenul, auriul, albul, gama griulrilor si unele accente maronii sau negre se rasfata in zamislirile ei picturale.
    Paleta tematica a pictoritei - de aceasta data voit axata pe ipostazele feminine - este insa mult mai cuprinzatoare. Cei ce i-au vazut expozitiile personale anterioare sau i-au remarcat participarile la numeroasele expozitii de grup cunosc acest lucru.
    Toti artistii plastici, in sfera evolutiei lor creatoare, in dorinta de a-si puncta unele momente sau trepte, procedeaza la fel. Important este faptul ca spiritul si personalitatea lor artistica sa se impuna in toate zamislirile cu care, periodic, se prezinta in fata iubitorilor de frumos. Categoric si in curand, pictorita Nadia Radulescu isi va intregi armonios profilul artsitic creator.
    O adunătură de clişee:
    • "salbă de compoziţii adunate sub titlul..."
    • "în plan filozofic": în primul rând e "filosofic", apoi ce dracu' are Platon cu portretul în cauză? o forţare la temă de mai mare dragul...
    • "ne duce direct şi statornic..."
    • "problematică complexă..." (citează din Ion Iliescu?)
    • "stăpâneşte temeinic..."
    • "expresionism = vitalism": ce gogomănie!, expresionismul tocmai că e morbid; iar "vitalism" e scos din fund, nu suntem la biologie, "vitalitate" ce are? nu e la fel de sforăitor?
    • "în plan cromatic..."
    • "sub raport cromatic..."
    • "desenul cristalizează..."
    • "trăsături de penel..."
    • "o iubitoare a culorii..."
    • "culori vii şi puternice..."
    • "paleta tematică..."
    • "sfera evoluţiei lor creatore..." : WTF is that?
    • "a puncta anumite momente sau trepte..."
    • "zămisliri"
    • "iubitorii de frumos..."
    • "va întregi armonios profilul artisitic creator..."


    E cineva de părere că nu e un exemplu înfiorător de limbaj de lemn putred? Toate sunt clişee obositoare, la care devenim inevitabil imuni. Şi asta se practică de ani buni de zile, de când ascultam la TVR reportaje de la sala Dales. Aproape că aş putea scrie un program pe calculator care să genereze critică de artă, precum studenţii de la M.I.T..

    Nu contează cine se bate cu pumnul în piept, ci doar cine tace şi face. Ruşii (iar ei!) zic mereu că ei sunt cei mai cultivaţi pentru că ei au (pe lângă placa lor obositoare cu "sufletul mare şi plin de trăiri", care eu zic că oricum nu l-au avut, fiindcă Dostoievski şi Cehov erau prea europenizaţi ca să-i reprezinte, şi oricum sufletul acela a fost stârpit de tătuca Lenin - ... OK, OK, Soljeniţân e iertat; ca fapt divers: el a locuit şi a scris 17 ani în ... America!) -- ei zic că au cel mai mare număr de cărţi publicate, vândute şi citite pe cap de locuitor. Dar eu n-am întâlnit prea mulţi ruşi, chiar şi educaţi de felul lor cum ajung pe la universităţi pe aici, care să mi se pară prea cultivaţi cu adevărat; or fi citind ei sute de pagini, dar ce folos dacă sunt porcării stakhanoviste?
    Mă mai uit la ştiri pe internet vorbite în ruseşte şi mă cutremur de dezgust la cât de rudimentari sunt pseudo-intelectualii, crainicii, jurnaliştii şi comentatorii ruşi.

    OK, credeţi că i-am desfiinţat complet pe tavarişcii noştri? Sau să continui?

luni, 8 septembrie 2008

Orgasm cerebral

De mult vroiam să tratez subiectul, dar n-am avut prilejul. Reţineri explicabile sunt cu duiumul înainte de a scrie aşa ceva:
  • aparent, tema nu e nici serioasă, nici importantă, nici estetică
  • dacă află nevestica, îmi dă cu blogul în cap
Dar simpla menţionare a lui Brandi Chastain deunăzi a fost picătura care a revărsat paharul nerăbdării. Alte picături au nimerit în pahar din plescăiala altor bloguri (1, 2). Multă lume va desconsidera ideea numai pe motiv că fotbalul şi fotbaliştii nu pot fi luaţi în serios. Ei nu sunt fiinţe de nivelul nostru, nu au acelaşi număr de circumvoluţiuni, ei trebuie ţinuţi undeva într-un ţarc şi scoşi (ca gladiatorii) numai când avem noi chef de a ne recrea ochii (nu şi intelectul) cu distracţii ieftine. Parţial e adevărat. Beleaua face că deşi n-am jucat niciodată sport de performanţă, deci n-am fost implicat niciodată într-un meci important, am suferit şi eu ca Brandi Chastain un moment de temporary insanity şi m-a frământat mereu întrebarea cum e posibil să treci printr-o senzaţie atât de devastator de intensă prin simplul fapt de a trimite o minge plină cu aer printre bare.

De ce-şi pierd minţile fotbaliştii?

Să o luăm ştiinţific, cu o întrebare fundamentală: este fenomenul legat de sport în general sau doar de fotbal? Din experienţă proprie, nu am găsit nimic comparabil în alte sporturi.
  • Un passing shot la tenis (musai să fie de rever; în lung de linie sau în cross, nu contează): da, satisfacţia e mare, dar e un gest prea elegant pentru a cădea în sfere animalice ca la fotbal, la fel şi un lob perfect, un as, un slice. Are un ingredient cheie (adversarul în faţă, pe care îl depăşeşti cu îndemânare), dar poate că trebuie să fie un act de îndepicioare.
  • Un coş de 3 la baschet (buzzer-beater): frumos, dar fiind atât de multe alte coşuri într-un meci, îşi pierde ceva din încărcătura emoţională. Nu l-am văzut nici măcar pe Robert Horry să-şi piardă minţile după faimosul lui coş de 3 (un cuţit înfipt adânc în inimi de Laker haters şi Sacramento lovers, dacă stau să mă gândesc bine, poate e o nedreptate mai mare decât acel Danemarca-România 2-2).
  • Alte sporturi unde se dau goluri sunt prea lipsite de importanţă. Hocheiul ar fi undeva pe aproape, dar n-am jucat ca să atest la persoana întâi.
  • Un touchdown sau field goal în ultima secundă în fotbalul american: n-am de unde să ştiu, dar parcă lipseşte portarul din ecuaţie.
  • Un walk-off home run în baseball: durează prea mult cât zboară mingea 400 de metri. Deşi loviturile lui Big Papi (David Ortiz) în incredibila revenire din Red Sox vs Yankees (ALCS 2004) îmi dau de gândit. Oameni buni, era vorba de o frustrare lungă de 86 de ani, o rivalitate de legendă, răzbunare, ... nu-i de glumit...
  • Un hole-in-one la golf: e aşa o raritate că nu stârneşte decât consternare, e de domeniul norocului chior.
  • Să scapi teafăr pe pârtia neagră la schi: intens, dar nu-ţi prea poţi permite să-ţi pierzi capul pe drum.

De aici concludem următoarele cerinţe pentru orgasmul cerebral:
  • trebuie să fie o descărcare emoţională totală.
  • trebuie să fie la capătul unui lung şir de frustrări, sau acumulări de tensiune insuportabilă.
  • trebuie să ai "adversarul" direct implicat.
  • trebuie să planeze asupra lui incertitudinea constantă: oricât de bine executat, orice mică modificare duce la eşec.
  • trebuie să aibă ceva rudimentar în el.
Ei bine, numai în fotbal e posibil (aici ar fi loc de un alt eseu cu titlul: "Omul redevine maimuţă când păşeşte pe terenul de fotbal"). Ca exerciţiu de imaginaţie: comparaţi vă rog cerinţele de mai sus cu orgasmul normal.

"Documentarul" continuă cu experinţa mea personală, urmată de "cazuri" celebre: Marco Tardelli, Abbas Suan şi Brandi Chastain.

"Păţania" mea nu e glorioasă (glamuroasă) defel. S-a petrecut în curtea şcolii. Nu aveam talent să intru în echipa clasei decât uneori ca rezervă, dar totuşi am jucat foarte mult fotbal, de plăcere. Pe deasupra, clasa noastră era de studioşi (nu tocilari; tocilari erau ceilalţi, noi n-aveam nevoie să tocim nimic :), mult mai slabi la fotbal ca celelalte clase, care aveau jucători de speriat. N-a fost nici măcar un meci oficial, ci un simplu amical (pick up, mai corect spus, adică "ad-hoc"). Jucam în atac, pe post de cherry picker care mi se potriveşte de minune. N-am avut viteză, nici dribling ambidextru ca să fiu mai bun la altceva. Portarul advers era un tip extrem de enervant. După ce mi-a apărat două şuturi nu prea reuşite, i-a zis (cu glas tare, să audă toţi) unui apărător de-al lor să nu se mai obosească să mă marcheze, că nu ştiu să joc.

Paranteză: răzbunarea poate fi un alt ingredient major în orgasmul cerebral. Răzbunarea nu e un sentiment înălţător, dar aici vorbim de satisfacţie supremă, şi hai să recunoaştem, ce e mai glorios şi primitiv ca dulcea răzbunare?. În film, cea mai reuşită scenă de răzbunare e în "Princess Bride" (trailer): Inigo Montoya (Mandy Patinkin) vs Count Rugen (Christopher Guest). Tot dialogul este pe IMDb iar clipul pe Youtube. Princess Bride mai are meritul să pună pe ecran şi cel mai reuşit duel: Inigo vs Westley (însoţit de un dialog apetisant).

OK, revenind la oile noastre (eu pe post de Inigo Montoya, iar portarul enervant pe post de Count Rugen) la nici două minute de la replica lui acidă, am prins o "ştangă" cum numai o dată în viaţă poţi prinde (am mai jucat sute de meciuri de atunci şi niciodată nu mi-a mai ieşit aşa un voleu...). Portarul nostru a degajat lung şi înalt, aproape tot terenul, iar eu am prins mai sus pomenita ştangă din alergare, din unghi, din afara careului. Mingea, ca din tun, a trecut pe la urechea portarului (şi faţa-i, încremenită de spaimă şi uimire -- dacă îi venea în faţă îl culegeau cu targa de pe teren, iar spaima lui a crescut satisfacţia mea ... ce sentiment primitiv, incontrolabil şi dulce), a muşcat violent din bară (care a mai zbârnâit câtva timp după impact) şi a intrat în poartă. Nu-mi aduc aminte exact ce s-a întâmplat cu creierul meu, dar mi-am pierdut controlul. Cred că am scos nişte sunete de troglodit după ce-şi răpune prada, sau aşa ceva. Tot ce ştiu e că aş fi tot continuat să alerg şi să scot zgomote primordiale o bucată de vreme şi toată ziua mi s-a învârtit capul de plăcere numai când îmi reaminteam senzaţiile inegalabile din acele doar câteva secunde (voleul perfect, traiectoria perfectă, răzbunarea perfectă).

În afara sportului (iar sexul e şi el un sport :o), e mai greu de atins aceeaşi performanţă. BTW, for the record, voleul din curtea şcolii (cu riscul de-a încasa o tastatură în cap de la nevestică) was better than sex.

Satisfacţie intelectuală în pragul euforiei am avut după o probă de bacalaureat. Ca să folosesc o expresie intraductibilă: "I absolutely fuckin' nailed the son of a bitch". Note mari am luat toată viaţa, deci nu aveam emoţii înainte, ştiam toate subiectele, dar văzând cât de aleator notează cucoanele din comisie la proba de română oral (inclusiv premiantele noastre la olimpiadă au luat nişte optari de nu-mi venea să cred), a apărut panica şi revolta: era nedrept să fii la cheremul unor ţoape sclerozate. Nota depindea efectiv de şansa de a folosi exact cuvintele pe care le aşteptau ele (nu neapărat cele mai potrivite), nimic altceva. Când a venit întrebarea, am avut inspiraţia să nu folosesc ce pregătisem eu de-acasă ci ce am crezut că le-ar fi mulţumit pe babe. Când le-am văzut dând din cap aprobator am avut acea senzaţie de euforie, care a continuat în drum spre casă (coborând minunatul nostru Copou, cu miros de tei). I-am dat atunci toţi banii din buzunar unei ţigănci care cerşea, atât de high eram.

OK, s-a lungit vorba cam mult. Închei cu trei cazuri celebre de temporary insanity.
  1. Marco Tardelli, în finala mondialelor din 1982. Doar un italian putea să capteze esenţa unui asmenea gest şi să-l transforme natural în artă. Manifestările lui Tardelli au fost la fel de estetice ca o sculptură a lui Michelangelo. Este atât de prezent în memoria italienilor încât, după 24 de ani, Fabio Grosso nu a putut face nimic altceva decât să-l imite pe Tardelli: era obligat, poate voluntar, poate involuntar. Expresia lui Tardelli este pentru totdeauna întipărită în subconştientul oricărui sportiv italian. Poate chiar a fiecărui italian. Există documentare despre Tardelli: rezumatul finalei pe Youtube. Descrierea în engleză are similitudini evidente cu un orgasm:
    "When his shot hit the back of the net, Tardelli went into ecstasy, running as if he would never stop. 'Where was I going? I don't know. I really don't know. You just go mad in that moment in time.' 'It was the pinnacle of joy. My kids give me joy but there is nothing like that one moment. In sports or in life, nothing compares to that moment.' Tardelli's reaction to scoring has become iconic in Italian culture and is known as Tardelli's scream."
    Un alt documentar în spaniolă, cu declaraţiile lui Tardelli în italiană.
    "Era felicitá, commozione. È stato come un vulcano che esplode. È un momento che far' li pensare a quello che hai fatto nella vita, alla tua famiglia, ai tue fratelli, all'Italia. È un poco come quando dicono che stai morire e tu rivedi un po' tutta tua vita."
    (NB: să-mi corecteze cineva italiana, transcrisă după ureche)

    Ecstasy". "Pinacle of joy". "Un vulcan care erupe". Ce poate fi? ... aţi ghicit!

    Pentru referinţe: Fabio Grosso în 2006. O imitaţie imperfectă a lui Tardelli. Imperfectă din mai multe privinţe estetice: nu e original, nu e la fel de spontan, nu e la fel de emoţionant, nu e la fel de frumos ca Tardelli. A fost într-un fel ghinion că n-a fost Pirlo s-au Del Piero să dea golul acela. Dar şi corect faţă de Tardelli, nu avea dreptul să fie estetic superior originalului. Cu riscul de a produce comentarii sarcastice şi aluzii gay: cei 11 italieni din 1982 arătau al naibii de bine, ca nişte semizei. Aproape mai bine ca sudamericanii din '78, sau echipa de volei a Argentinei care i-a smuls până şi bunicei mele nişte remarci de necrezut (pentru cine o cunoaşte pe bunica), care nu are decât dispreţ nedisimulat pentru sport: nu e decât o pierdere de vreme pentru proşti. A zis (sic!): "bă, bine arată nărodacii aştia". Ce n-a văzut bunica e echipa americană de polo.
    Poloul pe apă produce cele mai reuşite exemplare masculine, asta e ştiut. Un articol în New York Times consfinţeste verdictul: Terry Schroeder întruchipează perfecţiunea fizică a sportivului (antic sau modern).Nu ştim cine a fost modelul pentru discobolul lui Myron (nu Phidias), dar Schroeder a fost deconspirat anul acesta.
    "Prior to the L.A. Games, Dr. Schroeder was given the unique opportunity to symbolize the ideal Olympic athlete. In 1984, sculptor Robert Graham selected Dr. Schroeder's physique among many athletes to model for a nude bronze statue that was commissioned for the L.A. Games. The one male and one female headless statues, created to exemplify ancient Greek sculpting, were placed prominently above the L.A. Coliseum and drew a great deal of attention; they still do."

    Back to Tardelli... Ca fapt divers, o mostră a geniului lui Ioan Chirilă: cartea lui despre mondialul din 1982 (España '82, Editura Sport Turism, 1982) are pe copertă o imagine stilizată (în tente albastre, evident pentru azzuri) cu chipul lui Tardelli în momentul lui de extaz. Cartea a fost publicată la foarte scurt timp după mondiale, deci Chirilă a avut o premoniţie genială a ceea ce a devenit ulterior "fenomenul Tardelli", cu mult înaintea altora.


  2. Abbas Suan, un arab în echipa Israelului. Un gol salvator pentru echipa naţională în ultimul minut din meciul cu Elveţia din 2005 l-a adus pe prima pagină chiar şi în Sports Illustrated. Remarcabil, pentru că SI nu dă doi bani pe fotbalul european. Nu am mai reuşit să găsesc interviul cu Suan în care descria clipa de extaz pe care o retrăieşte de atunci aproape zilnic în imaginaţie: vede la ralenti cum se ridică întreaga peluză în picioare, aproape distinge feţele a sute de spectatori din spatele porţii şi expresia lor de nebunie. A fost de ajuns să-l determine pe Suan, un arab, să facă gestul simbolic de a se înfăşura în steagul Israelului şi să fie apoi iertat fără reproş de ai lui (circumstanţele atenuante sunt întocmai ca în bancul cu Gheorghe Doja şi groful la poker). În orice alte circumstanţe ar fi fost descalificat definitiv în ochii semenilor lui.


  3. Brandi Chastain, golul decisiv din finala feminină din 1999. Zice-se că gestul ei de a-şi rupe tricoul a fost calculat, premeditat. Eu zic că e bârfă, era imposbil de anticipat că se va ajunge la 11m şi ea va fi ultima pe listă. În orice caz, după aproape 10 ani, Brandi Chastain e încă un subiect activ de conversaţii, într-o ţară care a căzut în totalitate sub controlul dement al FCC. Exemplul e bun, fiindcă dovedeşte că nu numai bărbaţii pot cădea pradă unei stări atât de primitive de temporary insanity.

    And let me tell you ... temporary insanity never looked that good ... :o)

joi, 4 septembrie 2008

Odă (în metru antic) lui Emil Grădinescu ... şi în ritm de salsa lui Hugo Morales

Un articol despre comentatorul meu preferat, Emil Grădinescu, scris de ziaristul meu preferat (NB: ziarist sportiv) -- după moartea inegalabilului Ioan Chirilă --, Cătălin Tolontan, un exemplu nu numai de ziarist demn de urmat dar şi de conştiinţă civică care detronează miniştri în stil Watergate, mă obligă să fac un nou top: al comentatorilor români. Are şi n-are legătură cu topul literar, pentru că limba vorbită cere un har aparte, uneori total diferit de cel pentru limba scrisă.

[Un exemplu notoriu de talent la scris şi lipsă totală de talent la vorbit este Gabriel Garcia Márquez. Mai sunt şi alţii.]

Aş înclina să cred că harul limbii vorbite e mai special şi mai rar: cere spontaneitate în adevăratul sens al cuvântului. Nu există tasta delete, nu ai luxul de a îmbunătăţi ulterior fraza, de a arunca la gunoi pagina care nu-ţi convine, de a căuta sinonime pe Merriam Webster dot com. Grădinescu e fluent, stăpâneşte limba romănâ cu o naturaleţe de invidiat pentru cineva care nu e scriitor de profesie, e creativ.
Au trecut ani buni, dar încă imi aduc aminte de expresiile lui pitoreşti.
  • "Nadal a fost lovit acolo unde-i vine voinicului mai greu"
    (Nadal fotbalistul, Miguel Ángel, unchiul lui Rafa, tenismanul)
  • O "chiflă" a lui Băban (n.b., ratare penibilă, nu vă gândiţi la alte măscări...)
  • "Munteanu a tras la colţul scurt, dar ciubărul nu merge de două ori la apă"
Altele ulterioare nu le-am mai prins, dar le reproduc din articol:
  • "fundaşul de 19 ani a prins rădăcini în linia de fund a Craiovei"
  • "Asta fac băieţii, se mai şi ceartă la fotbal!"

Deci să-i iau şi eu la puricat pe comentatori. Pe cei pe care i-am prins eu.

I. În România
  • Emil Grădinescu (10)
    • Citez dintr-un comentariu la articolul lui Tolontan: "Îmi amintesc meciul cu Danemarca (2003, cel mai trist şi nedrept rezultat din istorie). Înainte de meci, absolut nici o speranţă nu aveam. După primul nostru şut bun, felul în care comenta domnul acesta, deodată mi-a venit sentimentul că-i batem. El mi-a indus acest sentiment. Alături de el am ţipat la cele două goluri. Şi să nu plâng după meci tot comentariul lui m-a oprit. A zis tot ce-a avut de zis: arbitrului, forului UEFA, tuturor. A vorbit pentru mine, pentru că eu nu aveam voce."
    • Asta este menirea unui scriitor sau crainic: să spună ce noi nu putem pune în cuvinte
  • Bogdan Stănculescu (10)
    • fără egal în baschet: pasionat, fluent, cunoscător
  • Radu Naum (8)
    • foarte talentat, dar îi lipseşte un atribut esenţial: imparţialitatea; e obsedat de conspiraţii şi obositor cu smiorcăielile împotriva arbitrilor;
  • Radu Antofi (9)
    • perfect pentru radio
  • Andi Vilara (8)
    • mai există? bun, dar prea posac
  • Bogdan Cosmescu (7)
    • voce agasantă, nepotrivită pentru TV
  • Cosmin Băleanu (4)
    • limitat, câcâit
  • Costi Mocanu (7)
  • Cristian Ţopescu (10)
    • alegere sentimentală a generaţiei anterioare; overrated, nu avea concurenţă
  • Teoharie Coca-Cosma (9)
    • bun, am descărcat de curând de pe Youtube finala de la Sevilla şi am avut şi acum emoţii la 11m.
  • Ion Ghiţulescu (9)
    • elegant, un gentleman (îmi poate explica cineva de ce dinamoviştii sunt mai stilaţi decât steliştii?)
  • Sebastian Domozină (9)
    • primul nostru sudamerican (prazilian :o); există un clip pe YouTube de la meciul cu Kaiserslautern din '83; inegalabil, ce descătuşare (îţi vine să-ţi rupi tricoul de pe tine, ca Brandi Chastain la finala feminină din '99 :o), ce săraci şi frumoşi erau oltenii noştri cu treningurile lor de supraelastic...
  • Nicolae Secoşan (8)
    • echivalentul bănăţean al lui Domozină
  • Ilie Dobre (?)
    • un pseudo-sudamerican, o enigmă pentru mine: e prost sau se face?
      Ghiţulescu despre Dobre: "Să dăm legătura şi pe alt stadion, ca să se mai odihnească şi jucătorii din meciul pe care-l comentează Ilie Dobre."
  • Ion Ghiţă (4)
    • a stabilit un record: era tot timpul beat la microfon
  • Dumitru Graur (6)
    • fiu de lingvist, dar sursă inepuizabilă de perle (e.g. "Alina Astafei a dat naştere unei fiinţe umane", "Bună ziua din oraşul de sub Someş", "Maradona are o rană la degetul de la piciorul mic", "Capul lui Dudu Georgescu loveşte bara şi iese în aut"), dar în mod inexplicabil simpatic
  • Cornel Pumnea (2)
    • limitat, sâsâit, defazat, un simbol al limbajului de lemn

Alo, Minoiu, se aude ? ... dăm legătura la New York ...

II. În America de Nord:
  • Talk show radio: Tony Bruno, cu tolba lui de expresii extravagante ("tomfoolery and hijinx", "vitriol-vim-and-vinegar", "stone-cold lead-pipe locks", "keep it continue")... Eh, ce m-aş fi făcut eu fără Tony Bruno în naveta mea zilnică de 2 ore ... aproape am plâns de nervi când s-a mutat la alt post ...
  • Tenis: John McEnroe, Mary Carillo; McEnroe aduce tot timpul vorba de Năstase;
  • NFL: Al Michaels, Chris Berman (chiar dacă unii îl consideră bufon)
  • Baschet: Al Michaels (bis), Charles Barkley ("that's turrrble")
  • Baseball: Joe Morgan, el ar trebui să apară în dicţionar în dreptul definiţiei expertului: m-a făcut până şi pe mine să înţeleg ce mare scofală e şi sportul ăsta
  • Hochei: Paul Ferguson şi Richard Bopree de pe Eurosportul de-altădat': un fel de car talk brothers, foarte foarte pitoreşti, autoironici şi amuzanţi


III. America de Sud.
Evident, cireaşa de pe tort cu toate superlativele este din America de Sud.
Ce n-aş fi dat să văd meciul ăsta în Argentina. Aveam 13 ani, Maradona era zeu, stăteam noaptea să văd meciurile din Mexic la "minunata" televiziune sovietică. Abia trecuse Cernobîlul peste noi, apoi finala de la Sevilla la o săptămână (... agonie şi extaz) ...
Ce diferenţă face un comentator latin (vezi @1:30, @7:45), comparat cu neamţul, fad şi fără pasiune...
Comentatorul argentinian este Victor Hugo Morales. Comentator argentinian născut în ... Uruguay !!?!



Ce reacţie: "Quiero llorar... Dios Santo ... viva el fútbol... es para llorar, perdónenme ...".
"Barrilete cósmico, de qué planeta viníste ?" Butoiaş cosmic, de pe ce planetă vii ?
NB: Nu se ştie de ce, la noi traducerea era butoiaş atomic, dar originalul e butoiaş cosmic ...

PS: Interesant este că Morales a fost la radio. La TV a comentat Mauro Viale, mult mai slab.

IV. Mişigăn
Bonus, pentru divertisment, crainicul NBA din Detroit, atât de vestit încât e cunoscut doar cu un singur nume, Mason (un fel de Madonna).



Postcript.
Recitind recent pasajul de mai jos am rămas cu aceeaşi impresie stânjenitoare pe care o lasă toate textele corcite produse de imigranţii transplantaţi într-o cultură străină, ca mine. Ca să nu divaghez prea mult de la tema principală, Grădinescu şi Morales, cred că subiectul limbii şi culturii corcite merită tratat într-un blogpost separat. Asta ca să folosesc intenţionat un termen intraductibil.


Clipul conţine multe aluzii "culturale" specifice Detroit-ului.
(1) Prima coloană sonoră: Kid Rock, "Bawitdaba" (două nominalizări la Grammy în 2000): Bawitdaba da bang a dang diggy diggy diggy said the boogy said up jump the boogy... Kid Rock e născut în Romeo, Michigan (suburbie a Detroit-ului).
(2) A doua melodie: "Final countdown" de Europe, formaţie suedeză, nu mişiganeză. Dar, în Minnesota şi Michigan cel mai mare grup etnic este de origine scandinavă.
(3) Într-un alt clip, din 2004, în tribune e surprins şi Eminem, ca "simplu spectator". Eminem e crescut în Warren, Michigan (tot suburbie a Detroit-ului).
(4) Detroit a reputaţia de oraş "cu guler albastru" (nu "oraş al oamenilor muncii" sau, şi mai rău, "oraş proletar"). Semantica e puţin diferită, gulerul albastru e al oamenilor care muncesc, care nu-s neapărat oameni ai muncii de-ai noştri, ce numai se prefăceau că muncesc... Sirena care se aude pe fundal, este semnalul tradiţional pentru începutul de tură în fabricile din Detroit. Fanii vin la meci cu semne galbene Men at work (folosite la construcţii de drumuri).
(5) Spiritului echipei e pivotul, Ben Wallace. Intimidant, dar simpatic. E poate singurul om de pe planetă care l-a dărâmat de pe picioare pe mamutul de Shaq (147kg). Big Ben are origini modeste: a jucat în "divizia a treia", la Virginia Union University, pe urmă în Italia, şi a ajuns abia la 26 de ani la Detroit. Clopotul din turnul Londrei (Big Ben, singura aluzie de import) bătea la fiecare blocaj al lui Wallace.

luni, 25 august 2008

Lista a fost dată publicităţii

Urmând modelul revistei TIME am vrut să fac o aşijdere listă de cărţi româneşti. Lista din TIME este făcută de critici. O listă românească nu există. Cum se poate compune atunci? O metodă quick and dirty (sprintenă şi murdară, just the way I like it!) poate consta în unificarea listei Uniunii Scriitorilor cu lista de scriitori de pe Wikipedia englezească (în mod suprinzător mai puţin completă decât Wikipedia românească, uimitor de exhaustivă).

Listele lungi n-au ajutat la sprintenelă, dar nu m-am lăsat. Am compilat suta dorită, dar au ieşit pierderi la cântar: n-au fost decât 50 demne de admiraţie. Chiar incluzând şi restul literaturii, n-am ajuns la 100. Explicaţia se leagă evident de două carenţe: cea din cultura mea generală şi cea din literatura română: este posibil să nu avem nici măcar 100 de cărţi "bune" în româneşte? Literatura anilor '90 e unde am cele mai mari găuri: "am lipsit la lecţii" (băteam berbunca prin Williamsburg).

Metode de vot: pentru că domnul Săgeată ne dă voie să ne facem de cap, anything goes. Sistemul tip Eurovision (în termeni matematici: contor Borda) e foarte practic (nu numai la Eurovision ci şi la Formula 1 şi yachting). Sistemul Borda generalizat, gen media notelor din catalog, e folosit la critica filmelor (cf. rottentomatoes, IMDb). Sistemul votului de încredere poate fi şi el folosit: fie da/nu, fie generalizat:
  1. aprob total (3 stele)
  2. aprob (2 stele)
  3. aprob cu jumătate de gură (1 stea)
  4. habar n-am (0)
  5. dezaprob (o pâine)
  6. mă opun vehement (două pâini)
  7. rebut total (3 pâini)
NB: în ecuaţii se face substituţia: 1 pâine = -1 stea.

Lista scurtă şi lista "lărgită" au fost date oficial publicităţii. Mergeţi buluc s-o vizitaţi şi să vă minunaţi.

Lista mea preferenţială, pe bază de pile (cine a dat damigeana mai mare a intrat):
  • "Cel mai iubit dintre pământeni"
    • şocant de bun, mai bun şi mai îndrăzneţ decât Kundera
  • "La Medeleni"
    • face să zbârnâie coarda nostalgică
  • "Bietul Ioanide"
    • România interbelică redusă la esenţă;
    • precede "American Pastoral" al lui Philip Roth (oare când s-a mai pomenit ca un român s-o ia înaintea americanilor?)
  • "Amintiri din copilărie"
    • alegere sentimentală, în dulcele grai moldovinesc
    • ca vinul de Cotnari: cu cât trece timpul cu atât are gustul mai bun
    • o mină de umor sănătos, la fel ca "Povestea poveştilor" (a.k.a. "Povestea p..lei")
  • "Fuga"
    • mult jargon delicios de penitenciar
    • Cosma Braşoveanu "o bate pe nevastă" (Rodica Ojog - Agatha Christie a noastră)
  • "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război"
    • un Remarque autohton
  • "Moromeţii"
    • filmul (alb-negru) e la fel de reuşit
  • "Ion"
    • monumental
  • "Pădurea spânzuraţilor"
    • adecvat pentru trădători ca noi
  • "Fraţii Jderi"
    • să-i dăm proletcultistului credit: nu-i uşor să scrii un roman de aşa proporţii, un "Război şi pace" al nostru
  • "Toate pânzele sus!"
    • cheesy, dar plăcut; echivalentul la "Comoara din insulă" a lui Stevenson

Oblio fură alegerile!

Cum se face şi cum se justifică o listă Top 100? Şi ce are de-a face Oblio cu subiectul?

Un top 100 e menit să reprezinte în mod echitabil preferinţele colective ale unui grup. Subiectul a fost tratat în mod sistematic în ultimii 50 de ani, mai ales pentru că este relevant şi pentru domeniul fierbinte al alegerilor (politice). Studiile au fost făcute cu rigoare matematică, dar nu de matematicieni (cel puţin nu matematicieni "declaraţi", ci deghizaţi în economişti şi sociologi) şi răsplătite cu premii Nobel. În economie, fiindcă premii Nobel în matematică nu există.

Sisteme de votare există cu duiumul şi comentatorii se dau de ceasul morţii să justifice care sistem e mai bun. Evident, toate sistemele sunt uşor de criticat, deci au dreptate cu toţii. Şi nu din întâmplare. Există o teoremă, a lui Săgeată, care dovedeşte fără urmă de îndoială, că nu există sistem de vot echitabil. Unde echitabil e definit matematic conform cu cinci criterii simple. Săgeată a luat premiul Nobel în 1972. După despărţirea tumultuoasă de Oblio (despre care gurile rele spun că-l abuza sexual pe bietul Săgeată), şi-a înecat amarul în studii academice de răsunet mondial. Oblio a crăpat de invidie.

Teorema lui Săgeată e deseori interpretată în mod simplist, de cei care au mania sintetizatului în propoziţii scurte, de genul: "nu există sistem de vot fără cusur", sau, mai rău: "singura metodă de alegere fără cusur e dictatura". Un rezultat prost înţeles despre "democraţia prost înţeleasă".

Frumuseţea rezultatului lui Săgeată stă în natura lui, ca toate teoremele de imposibilitate. În româneşte poate fi tradus în popularul "s-a rezolvat, nu se poate". Un alt rezultat din categoria "nu vă mai chinuiţi, v-am spus că nu se poate" e teorema incompletitudinii (un eufemism pentru imposibilitate) a lui Gödel (1931), care se traduce pe scurt: "logica matematică nu poate fi mecanizată". Dacă-i vedeţi moaca lui Gödel, un ipohondru antisocial notoriu, devine mai clar de ce s-a găsit tocmai unul ca el să dărâme visurile matematicienilor (făcuţi să viseze în mod prematur de Hilbert). Un party pooper!! Dar al dracului de deştept ... (se spune că Einstein era motivat să meargă la institut la Princeton numai ca să poată discuta cu Gödel, propriile lui teorii nu i se mai păreau interesante) ...

Concluzia: Liste top 100 se fac după bunul plac. Cui nu-i convine, n-are ce face.

PS: Se pare că Săgeată şi Ken Arrow nu sunt totuşi una şi aceeaşi făptură.

vineri, 22 august 2008

Top 100

Fiindcă tot dezbăteam cu o altă blogheriţă, din spirit rrevolţionar mi-a venit ideea (evident neoriginală) să facem lista celor mai bune 100 de romane româneşti (nu române romaneşti).

Paranteză: până la urmă ideea nu e 100% neoriginală. O gugăleală nu dă la iveală nimic pe tema asta.

OK, dau sfoară-n ţară celor 0 vizitatori ai blogului meu: trimiteţi propuneri. First come, first served.


PS: O listuţă totuşi există

E vârsta, bat-o vina

Alter ego-ul meu statistician îmi dă ghionturi să fac următoarea observaţie: grupul vesel care îşi vizitează unul altuia blogul şi se simpatizează reciporc au în comun vârsta: cca 35 (plus-minus epsilon, ±ε). Nu e de mirare: am trecut prin aceleaşi etape ale vieţii cam pe la aceeaşi vârstă. Pe deasupra am ajuns şi pe aceleaşi coclauri (hulite si îndrăgite deopotrivă).

Apropos de amintiri, de curând am pierdut ore în şir răscolind prin "Sertarul cu amintiri", intrigat mai ales de titlu, "Mingea de 35". A generat o avalanşă (mai bine zis un bombardament) de amintiri comune ale unei generaţii "în căutarea identităţii pierdute" (cum bine zice un clişeu Proustian, puţin modificat şi adaptat). Atunci am "băgat samă eu" (per John Branch of Humuleşti) la ce foloseşte un blog. Şi m-am mai minunat ce filon poetic a dat peste băieţii care jucau fotbal în spatele blocului... How about that?

Ce i-o fi apucat, că doar n-aveau toţi 10 la română ... ?

He-he, cred că mingea de 35 n-o împart cu grupul vesel, aşa-i? ... :o)

miercuri, 20 august 2008

Două cincinale

Ieri s-au împlinit două cincinale de când am părăsit glia strămoşească. Fiindcă tot m-am delectat cu talentul debordant al co-dezrădăcinaţilor mei (întâi Flavius, pe urmă donazz) mi-am zis că trebuie să o fac şi eu pe-a blogăru', ce naiba.... Doar aveam şi eu 10 la română :o) ...

Mi-am scos de la naftalină corespondenţa din '98, când eram şi eu verde, cu vână mioritică puternică, înainte de a fi infestat cu măduvă americană. Am constatat că toţi am trecut prin aceleaşi etape: treptat ni se şterge amprenta balcanică, devenim mai puţin "zurbagii", ne liniştim, aproape dispare umorul "de tip vechi" şi ne schimbăm modul de comunicare. Normal, nu ? Sau de ce adică normal? Rămâne de văzut. În viitorul cincinal o să aflăm răspunsul.

Şi cu asta cred că pun capăt blog-ului, din cel puţin două motive:

1. N-am timp, trebuie să mă întorc la treabă...
2. N-am talent...